SYARIAH

Tata Cara Sholat Tarawih dan Shalat Witir di Rumah

ASSAJIDIN.COM — Pandemi saat ini, alhamdulillah kita diperkenankan sholat tarawih di masjid. Tapi bagi yang ingin di rumah saja, semoga amal sholat tetap lancar dan khusuk dalam melaksakannya.

Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’.

Mudahnya beribadah.. Jangan sedih kalau tak dapat ikut buat terawih di masjid. Mungkin kita ada anak yang masih kecil, jadi agak sukar bawa si kecil bersama ke masjid.

Mungkin kita ibu bekerja yg sudah seharian bekerja di pejabat dan pulang menyambung tanggungjawab di rumah pula.

Solat Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Jadi bolehlah ibu berehat atau menunggu si kecil tidur dahulu, sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.
Berikut tatacara shalat tarawih di rumah:

Lihat Juga :  Kami Harap Umat Muslim Taat, Salat Tarawih di Rumah Saja

SOLAT SUNAT TERAWIH
~~~~~~~~~~~~~~~~
Niat

Lakukan solat 2 rakaat 1 salam, dan diakhiri dengan solat sunat witir.

Baca Surah Al- Fatihah dan ayat pilihan

Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

SOLAT SUNAT WITIR
~~~~~~~~~~~~~~~
Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.

Jika berniat hendak melakukan qiyamullail, boleh tangguhkan solat witir selepas selesai qiyamullail tersebut kerana solat witir adalah penutup kepada solat sunat yang lain.

Lihat Juga :  Alquran Bukan Sendagurauan, Surat Ath-Thariq, Bacaan Arab, Latin dan Terjemahannya

Niat

Lakukan 3 rakaat 2 salam,
Iaitu 2 rakaat 1 salam dan 1 rakaat 1 salam.

*Zikir selepas witir (Rujuk gambar)

* Doa Solat Witir
“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu, dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai..

Sangat lah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih kerana tidak dapat ke masjid. Selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat, bolehlah kita mulakan. Jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalau tahun lepas langsung tak dapat buat solat tarawih, tahun ni kita usaha buat. (*/Sumber: fb penyejuk hati)
.

Back to top button