MOZAIK ISLAM

Cubitan untuk Kita, Ketika Handphone Bunyi di Dalam Masjid

ASSAJIDIN.COM — Syeikh Nuruddin Albanjari dlm satu ceramahnya pernah memberi pertanyaan kpd para pendengar : “Kenapa tidak ada seorangpun pemain sepak bola membawa handphone mereka masuk lapangan ketika bertanding?

Jawabannya:

Sebab tidak ada kepentingan. Mereka hanya perlu fokus kepada permainan mereka.

Persoalan yang diberikan oleh Syeikh Nuruddin Al-Banjari: Jadi kenapa kita perlu membawa handphone ketika masuk ke rumah Allah/masjid? Adakah lapangan bola itu lebih mulia daripada masjid? Adakah bermain bola itu perlu lebih fokus/khusyuk daripada solat?

Pesanan Syeikh :

Mulai sekarang, belajarlah… belajarlah untuk tidak menyibukkan diri dengan handphone/netbook/laptop dalam rumah Allah karena tiada urusan yang lebih penting daripada urusan kita dengan Allah. Jaga adab kita dengan Allah..

Lihat Juga :  Rezeki Itu Luas, Seluas Baik Sangka dan Rasa Syukur Kita

Kisah Lain:

Syeikh Abdurrahman Assudais (Imam Mesjidil Haram) satu ketika mengimami shalat di depan Ka’bah, dalam shalat nya beliau mendengar suara musik dari hape salah satu jamaah yang ikut shalat dibelakangnya. Setelah selesai shalat beliau bangkit sambil menangis berkata kepada jamaah shalat,

“Saya belum pernah mendengar musik di rumah saya tetapi hari ini saya mendengar musik di rumah Allah ”

Membunyikan HP dan musik di masjid, anda menyangka biasa saja, bisa jadi hal yang dimurkai Allah. Nauzunillahi mindzaalik..(*/Sumber:https://t.me/semangatsubuh)

Also Read
Close
Back to top button